Het Vuursteuncommando - Vereniging OnderOfficieren Artillerie

Artilia nr 110 is verstuurd. Heeft u kopij voor nummer 111??
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Het Vuursteuncommando

De Artillerie > Wapen der Artillerie
 

Mortieren en kanonnen: ijzersterk huwelijk

25 januari 2013, 16.31 uur

Paarden en pantserhouwitser als ceremonieel bij oprichting VuursteunCommando. Alle mortieren en 'kanonnen' bij elkaar in een eenheid, onder 1 commandant. Met de oprichting van het VuursteunCommando is dit sinds vandaag realiteit. De nieuwe eenheid, geplaatst op de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde, is verantwoordelijk voor krijgsmachtbrede vuursteun.

Met 3 vuursteunbatterijen, elk 6 pantserhouwitsers en 6 120mm mortieren sterk, is de eenheid ‘slanker’ dan haar voorgangers. “Dat tast onze slagkracht en voortzettingsvermogen aan”, sprak Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Toch heeft het commando genoeg vuurkracht om Defensiebreed vuursteun te bieden.

Onder 1 dak
In het VuursteunCommando (VustCo) zijn vuursteunbatterijen, training, ondersteuning van opleidingen en het bestieren van het Artillerie Schietkamp onder 1 dak gebracht. De nieuwe eenheid bestaat uit de parate onderdelen van de voormalige korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie en onder meer de mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers.

Vuursteun middelen
Kolonel Teun Baartman, commandant VuursteunCommando.
Met deze samenvoeging worden de effecten van houwitsers en mortieren, luchtsteun van vliegtuigen en gevechtshelikopters en schepen onderling afgestemd. Volgens de kersverse commandant VustCo, kolonel Teun Baartman, “de manier om deze, en andere capaciteiten, zoals manoeuvre en andere gevechtsteun nog beter op elkaar te laten aansluiten.”

De 81mm mortieren van de krijgsmacht zijn overigens nog ingebed in de (pantser)infanterie- en mariniersbataljons.

Internationale inbedding
Ook internationaal vormt intensere samenwerking een van de hoogste prioriteiten van de nieuwe eenheid. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp: “Nog dit jaar zullen hierin de eerste concrete stappen gezet worden met Duitsland en België.”

Reorganisatie
Personeel van het VuursteunCommando.
Het personeelbestand is met de nieuwe eenheid gekrompen van 800 man naar 425. De ceremonie vandaag had dan ook een ingetogen karakter. Middendorp: “Veel mensen verkeren nog in onzekerheid over hun baan. Een zure appel waar we dit jaar doorheen moeten bijten. Het is daarom belangrijk dat de reorganisatie snel weer vlot getrokken wordt.”

Bron: www.defensie.nl

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu